Türkçe
English
Discover Amasya
ANASAYFA
HABERLER
DUYURULAR
VİDEOLAR
HAVA DURUMU
DÖVİZ KURLARI
ANASAYFA
HABERLER
DUYURULAR
VİDEOLAR
HAVA DURUMU
DÖVİZ KURLARI
CAMİLER
DOĞAL YERLER
KONAKLAMA
MÜZELER
GÜNLÜK TURLAR
YEME - İÇME
Otopark
Genel Mekanlar
ETKİNLİK
MADENÜS KÖPRÜ
Sultan Bayezid Medresesi önündedir. Halk dilinde “Madenüs Köprü” adıyla anılan bu köprünün, ilk yapılış tarihi bilinmemektedir. Son yıllara kadar, defalarca ahşap olarak yenilenmiştir. (Selçuklu döneminde bu köprünün biraz üzerinde yapılmış olan, “Sultan Köprüsü” ve biraz aşağıda taş ayakları tespit edilen Roma köprüsü, zamanla yok olmuştur. Bunların yerine, başka bir noktada, Madenüs Köprüsü’nün ortaya çıkması, anlaşılır gibi değildir.)
Buradaki ilk köprünün, Sultan Bayezid Külliyesi inşa edilirken yapıldığı zannedilmektedir. “Mağdinus / Madenius” isminin, Romalılar döneminden kalma bir ismin bozulmuş hali olduğu söyleniyor ise de köprünün Roma dönemine ait olmadığı bellidir. Köprünün kaleyle bağlantısını sağlayan kapının, önceden var olmadığı, surlar delinmek sureti ile açıldığı belgelerden anlaşılmaktadır. (Bu kapı, dar olduğu için, “Tek Kapı” adıyla anılır.) Ayrıca, Madenüs Köprüsü’nün, kale girişinde yer alan, Yukarı Hamam’dan daha sonra yapıldığı da bellidir. (Yukarı Hamam, asıl ismiyle Çelebi Hamamı, geç Selçuklu dönemi yapısıdır)
Osmanlı döneminde defalarca tamir gören, ya da yenilenen köprü, günümüzde beton ayaklı, metal ve ahşap döşemeli yaya köprüsü durumundadır.
Yakınını Keşfet
Yol Tarifi Al
İndir
İndir
İndir
İndir
İndir
İndir
İndir